Hücresel Solunum - TYT AYT 2023 (YKS 2023) Uzaktan Eğitim

Sınavlara CANLIDERSHANE.NET Uzaktan Eğitim ile hazırlanın kazanın

Canlılar yaşamı için ihtiyaç duydukları enerjiyi besinlerden karşılar. İkiye ayrılır. Oksijenli ve oksijensiz olmak üzere,

 

Glikoliz olayı: Bütün canlılarda sitoplazmada gerçekleşir. 2Pirüvat, 2 net ATP ve 2NADH vardır. CO2 ve H2O üretilmez. Hem indirgenme hem de yükseltgenme olayı gerçekleşir. Her basamakta enzim kullanılır. Substrat düzeyde fosforilasyon ile ATP üretilir. Fermantasyon, oksijensiz ortamda enerji elde etmenin en yaygın hâlidir. Laktik asit ve etil alkol olarak ikiye ayrılır.

 

Laktik asit fermantasyonu. Yoğurt bakterilerinde, memelilerin çizgili kaslarında ve olgunlaşmış alyuvarın da gerçekleşir. CO2 ve H2O çıkmaz. Aminoasit ve yağ asitleri kullanmaz. Ortamın pH azalır. Yani asitlik artar. Bitkilerde gerçekleşmez.

Etil Alkol Fermantasyonu. Hayvanlarda gerçekleşmez. Çimlenmemiş tohum ve bira mayasında gerçekleşir. CO2 ve ısı çıkarken H2O çıkmaz. Son elektron alıcısı asetaldehitdir. Oksijenli solunum, besinlerin tamamen parçalanması ve oluşan H+ ların oksijen ile "aerobik solunum" belirlemesidir. Glikoliz, Krebs çemberi ve ETS olmak üzere üç basamaktan oluşur. Bakterilerde mezozomda gerçekleşirken ökaryotlarda mitokondride gerçekleşir.

Krebse hazırlık; Krebse hazırlıkta, 2NADH, 2CO2 ve 2Asetil CoA üretilir. Krebs çemberi, prokaryotlarda sitoplazmada, ökaryotlarda mitokondrinin matriks sıvısında gerçekleşir.

 

ETS Elektron Taşıma Sistemi. Oksidatif fosforilasyonla ATP sentezler. NADH ve FADH getirdikleri H+ ları bırakır. H+ iyonları krista ve dış zar arasındaki boşluğa geçer. Artan H+ lar ATP sentaz içerisinden geçerek ATP sentezlenir. Makriksdeki H+ ları oksijenle birleşerek suyu oluşturur. Oksijenli solunumun son elektron alıcısı oksijendir. 1NADH = 2,5ATP ve 1FADH = 1,5ATP'ye denk gelir. Kemiozmotik hipotez mitokondri ve kloroplastın ETS basamaklarında proton pompasıyla oluşan ve yük farkından dolayı ATP sentezlenme olayıdır. Oksijen elektron çekme gücü en yüksektir.

 

? ÖRNEK SORU 1. Oksijenli solunumla ilgili, 

I. Ortam pH'ı artar. 

II. Enzim denetiminde gerçekleşir. 

III. Termometredeki civa seviyesi artar. 

Yukarıda verilenlerden hangileri etil alkol fermantasyonu içinde gerçekleşir?

A)Yalnız I              B) Yalnız II           C) I ve II D) II ve III             E) I ve III    

 

Etil alkol fermantasyonunda pH  azalır, enzim denetler ve civa seviyesi yükselir. CVP D

 

? ÖRNEK SORU 2. Bir glikozu oksijenli solunumda tamamen parçalanırsa kaç net ATP sentezlenir?

A) 38                     B) 36                      C) 32                      D) 30                     E) 28

 

1 Glikozun oksijenli solunumda parçalanırsa 32 net ATP sentezlenir. CVP C