BİLİM FELSEFESİ
Bilim Felsefesinin Konusu ve Problemleri:
Yakın Çağ’dan itibaren bilim ve teknolojideki gelişmeler çoğu insanın yanı sıra filozofların da ilgisini çekmiştir.Bu açıdan filozoflar,bilimi sistemli bir şekilde sorgulama yoluna gitmiştir.Bu durum,felsefenin temel disiplinlBİLİM FELSEFESİ
Bilim Felsefesinin Konusu ve Problemleri:
Yakın Çağ’dan itibaren bilim ve teknolojideki gelişmeler çoğu insanın yanı sıra filozofların da ilgisini çekmiştir.Bu açıdan filozoflar,bilimi sistemli bir şekilde sorgulama yoluna gitmiştir.Bu durum,felsefenin temel disiplinleri arasında bilim felsefesinin ortaya çıkmasına neden olmuştur.
Bilim felsefesi;genel olarak bilimin doğasını,yapısını ve işleyişini özel olarak da onun kavramlarını,ilkelerini ve yöntemini sorgulayan felsefedir.Bilim felsefecisi,bilim insanlarının yapmış olduğu etkinlikte genel olarak bilim,bilimsel düşünce ve yöntemin yapı ve işleyişini sorgulayarak bilimsel etkinliğin neyi ifade ettiğini ortaya koymaya çalışır.
Bilim:
‘Evraka’(buldum) diye bağırarak hamamdan çıkan Arşimet veya başına elma düşmesiyle yerinden fırlayan Newton için doğadaki olayları gözlemlemiş,sonra da onların nedenleri hakkında açıklama sunmuş denebilir.
Newton’ın ortaya koyduğu klasik mekaniğe göre evrendeki her türlü hareket neden-sonuç ilişkisine göre gerçekleşir.Bilardo topları bu tür hareketin tipik örneğidir.
Demokritos,elmanın bir bıçak ile kesilebilmesinin atomlar arasında boşluklar olması nedeniyle mümkün olduğunu söylemiştir.
Thomas Hobbes,var olan her şeyin fiziksel madde olduğunu ve her şeyin maddenin hareketiyle açıklanabileceğini ileri sürdü.
Knat’a göre bilgi deneyim ve kavramların bir sentezinin sonucuydu.Duyularımız olmasaydı nesneleri fark edemezdik.Öte yandan anlayış gücümüz olmasaydı bu sefer de nesneleri kavrayamazdık.
BİLİM İNSANININ ÖNE ÇIKAN ÖZELLİKLERİ.
BİLİMLERİN SINIFLANDIRILMASI:
A)İnsan Bilimleri/Sosyal Bilimler
B)Doğa ve Yaşam Bilimleri
C)Formel Bilimler:
BİLİMSEL YÖNTEM:
Bilim,temelde bir bilgi etkinliğidir ve her bilgi türü belli bir yöntem üzerinde şekillenir.Deney,gözlem,şüphe ve mantık gibi yöntemlerin biri veya birkaçından beslenen bilgi türleri ;birbirlerinde bu yöntemleri kulanış tarzları bakımından ayrılır.
Bilimsel Yöntemin Basamakları:
BİLİM VE FELSEFE İLİŞKİSİ:
Bilim daha çok ‘olgu ve olaylara’ dayalı olarak bunların bilgisini yöntemli bir şekilde elde etmeye çalışır.
Felsefe ise daha çok ‘teorik’ düzeyde akıl ve mantık ilkelerine dayalı bilgi etkinliğidir.
İkiside çalışmalarını belli bir sistem içinde sürdürürler.